technicalsymposium

Free Advertisement Procedure and Free Email /Whatsapp Updates

Free Email Alerts-Subscribe Below


Enter your Email ID here:

Note:Login & Check Your Email Inbox and Activate Confirmation Link

Technical Round Materials-Textile Technology-Free Download

Technical Round Materials-Textile Technology-Free Download

1. What is Fiber?
Ans: Fiber, which is either spun (or twisted) into yarn or else directly compressed into fabric.

2. What is yarn?
Ans: Yarn, which is woven, knitted, or otherwise made into fabric.

3. What is fabric?
Ans: Fabric, which by various finishing processes becomes finished consumers goods.

4. Define ‘Natural fibers’?
Ans: Natural fibers that occur in nature can be classified as vegetable, animal, and mineral.

5. Define ‘Man made fibers’?
Ans: The natural material of cellulose has been taken from cotton linters and wood pulp, processed chemically, and changed in form and several other characteristics into fibers of various lengths.

6. Define mineral fibers?
Ans: Glass fibers are produced by combining silica sand, limestone, and certain other minerals.

7. Define metallic fibers?
Ans: Produced by mining and refining fibers such metals as aluminium, silver and gold.

8. Define rubber fibers?
Ans: Made from the sap tapped from the rubber tree.

9. Give any three animal fibers?
Ans: Wool, Silk, Hair.

10. Give any three cellulosic fibers?
Ans: Rayon, Acetate, Triacetate.

11. Give any four vegetable fibers?
Ans: Cotton, linen, jute, hemp.

12. Give any three mineral fibers?
Ans: Glass, ceramic, graphite.

13. What is cotton fiber?
Ans: The cotton fiber grows in the seepod, or boll or the cotton plant. Cotton yarn is used to make fabries for all type of apparel, home furnishings and industrial applications.

14. What is linen fiber?
Ans: Linen fiber is obtained from the stoke of the flax plant linen yarn can be very strong and lustrous and in used for apparel, have furnishings and upholstery.

15. What is silk fiber?
Ans: Is a fine continuous strand unwound from the cocoon of a moth caterpillar known as the silk worm. Silk is composed of protein. Lustrous, smooth, light weight, strong, and elastic. Used for apparel home furnishings, and upholstery.

16. What is nylon?
Ans: Nylon is thermoplastic, resilient, elastic and very strong. It is used for a wide variety of apparel, have furnishings and industrials products.

17. What is polyester?
Ans: Polyester fibers are thermo plastic, they have good strength and are hydrophobic, do not absorb water well. Used for a wide variety of apparel, home furnishings and industrial fabrics.

18. Define spandex?
Ans: Spandex fibers are extremely elastic. They are used for such purpose as foundation garments, hosiery, swim wear and sports wear.

19. Name two kinds of spinning machine?
Ans: Ring frame, mule frame.

20. What is the standard of cotton yarn count?
Ans: The standard for the yarn count in cotton is I pound of fiber drawn out to make 840 yards of yarn. The resultant thickness or size is known as count number 1 or Ne1.

21. What is ply yarns?
Ans: Two or more strands or yarns are twisted together; they are designed as ply yarns.

22. What is ASTM?
Ans: American Society for Testing and Materials.

23. What is ISO?
Ans: International Organization for Standardization.

24. What is ANSI?
Ans: American National Standards Institute.

25. What is ICS?
Ans: Integrated Composite Spinning 84

Garments/Apparel Questions and Answers

1. What is seam?
Ans: Seam is joining of pieces of fabric together with stitching.

2. What is French seam?

Ans: French Seam is narrow seam within a seam, used on fabrics which ravel easily .

3. What is trimming?
Ans: Trimming is Evenly cutting away part of the seam allowance .

4. What is seam Allowance?
Ans: Seam Allowance is the Width between fabric edge and seam line .

5. What is Plain Seam?
Ans: Plain Seam is the Most common type of seam, Suitable for all areas of a garment and fabrics except for sheers and laces.

6. What is Gathers?
Ans: Gathers meanstheTiny, soft folds of fabric formed when a larger piece of fabric is sewn to a smaller piece

7. What is seam finish?
Ans: Seam Finish istheTreatment on seam edges to prevent raveling and make the seam stronger and last longer.

8. What is Basting?
Ans: Basting is the Temporarily joining layers of fabric together.

9. What is Grading ?
Ans: Grading means theTrimming each seam allowance to a different width.

10. What is Back stitching?
Ans: Sewing backward and forward in the same place to secure stitching, is known as Backstitching.

11. Dart
Ans: A stitched fold that provides shape and fullness to a garment so that it fits the curves of the body

12. What is Hem?
Ans: A finished edge on a garment, one of the last steps in sewing a garment is called the hem.

13. What is Notching ?
Ans: Cutting V-shaped sections from the seam allowance is called notching.

14. What is Clipping?
Ans: Making straight cuts into the seam allowance is called clipping.

15. What is Topstitched Seam ?
Ans: A plain seam with a row of machine stitching on one or both sides of the seam line is known as the top stitched seam.

16. What is Alter?
Ans: Alter means to change the pattern or garment so that it fits the body and represents body measurements and proportions.

17. What is Applique.?
Ans: Applique is A cut-out decoration, design or motif applied to base fabric.

18. What is Armscye?
Ans: Armscye means the Armhole; opening for a sleeve.

19. What is Asymmetrical ?
Ans: Asymmetrical means the One-sided, not geometrically balanced.

20. What is Baste?
Ans: Baste is the Stitches made by hand or machine to hold fabric pieces together temporarily.

21. What is Bias?
Ans: Bias is the Diagonal direction of fabric. True bias is at a 45-degree angle to the grain line.

22. What is Binding?
Ans: Binding is the Strip to encase edges as a finish or trim.

23. What is Blind hem?
Ans: Blind hem means the Sewing a hem invisibly with hand or machine stitches.

24. What is Blouson?
Ans: Blouson means the Bloused effect of fullness gathered in at and falling over a seam, typically the bodice over a skirt.

25. What is Bodice?
Ans: Bodice means the Portion of garment above the waist.

26. What is Bolt?
Ans: Bolt is the Unit in which fabric is packaged and sold by the manufacturer. Usually contains 12 to 20 yards.

27. What is Boning?
Ans: Boning means the Flexible strips used to stiffen seams or edges.

28. What is Casing?
Ans: Casing is a folded-over edge of garment or area through which elastic or ribbon is threaded.

29. What is Chevron?
Ans: Chevron is a V-shaped stripes.

30. what is Clean finish?
Ans: Clean finish means the method for finishing the raw edges of pockets, hems or seams.

31. What is Clip?
Ans: Clip is a cut in fabric to allow ease on curves or corners. Also used to indicate notches in garment pattern.

32. What is Closure?
Ans: Closure means that which opens or closes a garment (buttons, snaps, etc., or the area on which they are Placed)

33. What is Colorfast?
Ans: Colorfast means the Fabric that will not fade or run during cleaning or laundering.

34. What is contrasting?
Ans: Contrasting means the Opposing; showing off differences of color, fabric, shading, etc.

35. What is Crease?
Ans: Crease is a line made by folding the fabric and pressing the fold on this specified line .

36. What is Dart?
Ans: Dart is a tuck in the fabric that helps in fitting the garment over the body curve.

37. What is Dolman?
Ans: Dolman means the Sleeve set into a deep armhole so as to resemble a kimono sleeve.

38. What is Double-breasted front?
Ans: Double-breasted means Front closing that overlaps enough to allow two rows of buttons.

39. What is Drum Lining?
Ans: Drum lining is the Lining not sewn into garment seams.

40. What is Ease?
Ans: Ease is the even distribution of slight fullness when one section of a seam is joined to a slightly shorter section without forming gathers or tucks. Used to shape set-in sleeves, princess seams, etc.

41. What is Edge stitching?
Ans: Edge stitching is the Stitching placed 1/16 inch from the edge; may be stitching detail, such as topstitching or stitching done to finish the outer edge of a seam or facing edge.

42. What is Empire?
Ans: Empire is a High waistline bodice with a loose, straight skirt.

43. What is enclosed seam?
Ans: Enclosed seam means the seam allowance along a faced edge that is stitched and turned to form an enclosed seam between two layers of fabric.

44. What is Eyelet?
Ans: Eyelet is a small, round, finished hole in a garment or fabric.

45. What do you mean by fabric hand?
Ans: Fabric hand means the way a fabric feels and drapes; its flexibility, smooth- ness and softness.

46. What is facing?
Ans: Facing is to finish an edge by applying a fitted piece of fabric, binding, etc. Also the right side of the fabric.

47. What is Fell stitch?
Ans: Fell stitch is a Neat, tiny, vertical stitches used in tailoring.

48. What is Finger Press?
Ans: Finger press means the Pressing a small area by crease with the fingers.

49. What is Finish?
Ans: Finish is any means of completing a raw garment edge to keep it from raveling, rolling or fraying.

50. What is Flap?
Ans: Flap is the shaped garment piece attached by only one edge, such as a flap pocket.

51. What is Flare?
Ans: Flare is a Portion of garment that spreads out or widens.

52. What is Fly?
Ans: Fly means the fabric used as lap to conceal an opening in a garment.

53. What is Fold line?
Ans: Fold line is the line where fabric is folded, usually vertically, when cutting out a garment. It is common for the center front of a garment to be placed on a fold line.

54. What is Fusible web?
Fusible web is a web-like adhesive that melts when you apply heat and moisture.

55. What is Gather?
Ans: Gather means to draw up fabric fullness on a line of stitching.

56. What is Gore?
Ans: Gore i s a tapered section of a garment; wider at the lower edge.

57. What is Grade?
Ans: Grade means to reduce the bulk of enclosed seams by trimming the individu al seam allowances different widths, clipping inward curves and corners, notching convex curves, and trimming away excess fabric at outward corners.

58. What is Grosgrain?
Ans: Grosgrain means the Silk fabric or ribbon having heavy crosswise ribs.

59. What is Gusset?
Ans: Gusset is a fabric piece inserted at the un der arm to give ease in the sleeve area.

60. What is Hem?
Ans: Hem is the finished portion on skirts, jackets and sleeves held in place with a hemming stitch.

61. What is Interfacing?
Ans: A carefully selected fabric placed between the garment and the facing fabric for added body, to give support, and to maintain shape.

62. What is Join?
Ans: A term used in pattern directions that usually means to stitch together the pieces re ferred to using normal seam allowances and regular stitches.

63. What is Keyhole?
Ans: A rounded neckline with an inverted, wedge-shaped opening at front or back.

64. What is Lapels?
Ans: A Part of a garment that turns back, especially the front neck- line fold of a jacket.

65. What is Layout?
Ans: Cutting chart on instruction guide sheet showing the place ment of pattern pieces.

66. What is Line?

Ans: Line means Style, outline or effect given by the cut and construction of a garment.

67. What is Marking?
Ans: Marking is the Transfer of construction symbols from paper pattern to fabric.

68. What is Match?
Ans: To bring notches or other construction markings on two pieces together.

69. What is Miter?
Ans: Miter – To form a diagonal seam at a square corner.

70. What is Motif ?
Ans: A Unit of design; used as decoration or pattern.

71. What is Nap?
Ans: A Soft surface with fibers that lie smoothly in one direction.

72. What is Notch?
Ans: Notch means the Cutting wedges from seam allowances of an outward curve. Also a pattern symbol transferred to fabric to indicate seaming.

73. What is Notions?
Ans: Items other than fabric or a pat- tern required to complete a garment, such as buttons, thread, zipper, etc.

74. What is Pattern markings?
Ans: The symbols for construction printed on the pattern, such as for darts, buttonholes, notches, dots or tucks. They are transferred from the pattern to the fabric by means of tailor’s tacks, notches, chalk, basting or tem porary fabric markers.

75. Whah is Peplum?
Ans: Peplum is a Small flounce or extension of garment around the hips, usually from the bodice.

76. What is Pin basting?
Ans: Pin basting is the technique of Pinning seams before stitching.

77. What is Pinking?
Ans: Cutting raw edges with pinking or scalloping sheers to prevent raveling.

78. What is Pintuck?
Ans: A narrow channel of fabric stitched together to form tuck design detail, used in French hand sewing.

79. What is Pivot?
Ans: The Stitching around a corner by leaving the needle in the fabric, raising the presser foot, and turning the fabric in a new direction.

80. What is Placket?
Ans: Garment opening fastened with zipper, snaps or buttons. Finish applied to sleeve opening with cuff.

81. What is Pre-shrink?
Ans: Washing/dry-cleaning fabric to allow for shrinkage of fabric before the garment construction.

82. What is Princess line?

Ans: Garment fitted with seams instead of darts.

83. What is Ravel?
Ans: Ravel means the fray in the cutting edges of the fabric.

84. What is Raw –edge?
Ans: Raw edge is the Unfinished edge of fabric.

85. What is Right side of fabric?
Ans: Right side is the Finished side of fabric, outside of garment.

86. What is Rip?
Ans: To remove stitches improperly placed; also tearing fabric along the straight grain.

87. What is Roll?
Ans: Roll is the desired curve and fold (commonly on a collar); shaping established by pressing, pad stitching, etc.

88. What is seam?
Ans: Seam refers the Two or more edges of fabric held together by sewing. Seam should be well constructed and appropriate for the fabric, type of garment, and the location on the garment.

89. What is Seam allowance?
Ans: Seam allowance means the Width of fabric beyond the seam line, not including the garment area.

90. What is Seam binding?
Ans: Seam binding is the Ribbon-like tape used to finish edges.

91. What is secure?
Ans: Fasten permanently by means of a knot, backstitching, etc.

92. What is Self fabric?
Ans: Self fabric means the same material as the rest of the garment.

93. What is Selvage?
Ans: Selvage is the Lengthwise finished edges on all woven fabrics. Running parallel to the lengthwise grain.

94.What is Semi-fitted?
Ans: Fitting to conform partly, but not too closely, to the shape of the figure.

95. What is Serger?
Ans: A machine that overcasts and trims an edge simultaneously.

96. What is Shank?
Ans: The Link between button and fabric to allow for the thickness of overlapping fabric.

97. What is Sheath?
Ans: Sheath means the Close-fitting dress with a straight skirt.

98. What is Shirt waist?
Ans: Dress with bodice details similar to a shirt.

99. What is Shrinking?
Ans: Constricting fabric with steam or water to eliminate excess in a specific area. Also done to fabric before cutting out a garment to prevent further fabric shrinkage.

100. What is Silhouette?
Ans: Silhouette means the Outline or contour of a figure or garment.

101. What is Single-breasted?
Ans: Center front closing with enough flap to allow one row of buttons.

102. What is Slash?
Ans: A Cut taken in fabric to facilitate construction or turning of fabric at a point or corner.

103. What is slip stitch?
Ans: A hand stitch used to join two layers of fabric from the right side.

104. What is Stay?
Ans: Stay it Means of maintaining the shape of a garment area, by using a small piece of fabric or tape that is sewn to an area of the garment to reinforce and secure a position.

105. What is Stitching?
Ans: Stitching in the technique of sewing a straight stitch inconspicuously in the seam well on the correct side of a previously stitched seam. Used to complete waist- bands, cuffs, collars, and French bias binding.

106. What is a take?
Ans: Tack – Joining two garment layers with small, loose, hand stitches or thread loops.

107. What is Tailoring?
Ans: Tailoring means the Construction technique requiring special hand sewing and pressing to mold fabric into a finished garment.

108. What is Taper?
Ans: Cutting or stitching at a slight diagonal, generally to make gradually smaller.

109. What is Template?
Ans: Template is a shape made of a stiff sub- stance, such as freezer paper, usually the size of the finished design. (i.e., pocket, applique shape or quilt pattern)

110. What is Tension ?

Ans: Tension – Amount of pull on thread or fabric during construction. Also the relationship of the needle and bobbin thread and how they interlock to form the sewing machine stitch, creat- ing a balanced, looser or tighter stitch.

111. What is Thread count?
Ans: Thread count means the Number of threads in 1 square inch of fabric.

112. What is Topstitching?
Ans: Line of machine stitching parallel to a seam or edge, done from the right side of a garment.

113. What is Trim?
Ans: To cut away excess fabric is called Trim .

114. What is Trimming?
Ans: A Feature added to a garment for ornamentation, such as braid or self - fabric.

115. What is Twill tape?
Ans: A Firmly woven tape used for tailoring to reinforce and prevent stretching.

116. What is Underlining?

Ans: Lining joined in garment seams that is used to give shape or support.

117. What is Under stitching?
Ans: Under stitching is Folding the entire seam allowance to the facing side or under- side and then stitching on the correct side of the facing close to the seam edge. This allows the seam to lie flat and keeps the seam edge from showing on the correct side of the garment.

118. What is Vent?

Ans: A faced or lined slash in a garment for ease.

119. What is Welt?
Ans: Welt is a Strip of material stitched to a seam, border or edge.

120. What is Wrap-around?
Ans: Wrap-around means the Garment or part of a garment wrapped around a person, such as a skirt.

121. What is Wrong side?
Ans: Wrong side means the inside of a garment or back side of fabric.

122. What is Yoke?
Ans: Yoke is the fitted portion of a garment, usually at shoulders or hips, designed to support the rest of the garment hanging from it.

) What are the fibres used in Textile Industry?

Three basic types of fibres used in Textile industries are

• Synthetic fibres
• Natural fibres
• Cotton fibres

2) What are the chemical based procedures used in textile manufacturing?

• Scouring
• Bleaching
• Bleach clean up
• De-sizing
• Fabric softening
• Mercerization
• Dyeing & Printing

3) Mention what is the difference between yarn and thread?

There is three basic material you need to manufacture textile Thread, Yarn and Fiber. A Fiber is the basic raw material to produce yarn or thread. A textile Fiber could be natural or synthetic (man-made).

The difference between Yarn and Thread is

• Yarn: It is a continuous twisted strand of wool, cotton or synthetic fibre used for Knitting or weaving purpose
• Thread: It is a fine cord made up of two or more twisted fibres used in sewing and weaving

4) What are the different types of cotton available?

Different types of cotton available are

• Grey cotton fabric
• Bleached cotton fabric
• Color or dyed cotton fabric

5) What is habutae?

It is a silk fabric specially produced only in Japan but recently the reverse trend of importing this from China and Korea is increasing.


The basic principle of knitting is that a single yarn which is formed into interlocking loops with the help of hooked needles. The loops may be closely or loosely constructed.

7) What is wale and course in the textile industry?

• Course: In Knitted fabric loop, the total amount of horizontal rows is known as Course.
• Wale: In Knitted fabric loop the total amount of vertical rows is known as Wale.

8) What is the fibre used to create linen?

To create linen FLAX fibre is used

9) What are three basics stitches in weft knitting?

• Plain Knit stitch
• Purl stitch
• Rib stitch

10) What is glass fiber and where it is used?

Glass fiber is made up of fine fibers of glass; it is lightweight, extremely strong and robust. Compare to carbon fiber it is somewhat less strong, but it is less expensive and non-brittle. It is used for

• Filament windings around rocket cases
• Nose cones
• Exhaust nozzle
• Heat shields for aeronautical equipment
• Fishing rods
• Boat hulls and seats
• Wall paneling

11) What is two plant-based cotton source?

The two source for cotton from the plant

• Cotton plant
• Bamboo

12) What are the different ways of Textile Quality Control?

• Spectrophotometer: It is used to check the color of the fabric
• CCP ( Crucial Control Point): It is used to check raw material, stitch strength and fabric durability
• Quality Check by industrial governing body: In U.S.A, this body is known as Association for Contract Textiles (ACT). It often imposes standard for textile quality control
• Use of UltraViolet: The fabric is exposed to ultraviolet rays that simulate the sun’s ray to check its durability.

13) Explain how polyester is made?

Polyester is a pure synthetic material made from ethylene; it is derived from petroleum residue. It is prepared in four basic forms filament, staple, tow and fiberfill.

14) Explain what are the different types of textile equipment?

Different types of machines used in the textile industry are

• Cotton Gin
• Loom for weaving
• Knitting Machines
• Tufting Machines

15) What it takes to become a textile manufacturer?


A textile manufacturer requires following things

• Knowledge of how to operate and manage robotic machinery
• Good knowledge of market and dealing with textile supplier, textile exporter and importer
• Dealing with a high cost of repairing and obtaining equipment
• Labor costs of acquiring highly trained workers needed to operate this machinery
• Acquiring raw material and negotiation skills

16) Explain what is chemical and auxillaries in the textile industry?

In the textile industry, a dyeing auxillaries is a chemical or formulated chemical which allows a processing operation in preparation, dyeing, printing or finishing to be carried out more effectively.

17) Mention what are the physical types of fibers?

The physical types of fibers are

• Staple fibers: Fiber which is practically limited or finite length is called “Staple Fiber.” These are small length fiber like wool, cotton, jute, etc. It may be man-made or natural.

• Filament fibers: Fibers with unlimited or infinite length are called filaments. It may be natural like silk or synthetic like nylon.

18) How many fibers can you yield from each cotton seed?

Each cotton seed may produce as many as 20,000 fibers on its surface, and a single ball will contains around 150,000 fibers.

19) Explain what is Tufting?

Tufting is a type of method for textile weaving, which is done by pushing extra yarn into a fabric. In this process, many needles simultaneously punch the fabric at pre-determined distance for extruding the fibers. Tufting is usually done on carpets, blankets and upholstery.

20) How non-woven fabrics are made?

The non-woven fabrics are made by interlocking or bonding of fibers through mechanical, chemical, thermal or solvent means. Different types of fabric are used for nonwovens like wool, cotton, polyester, acrylic, etc.

21) What are the different methods of dyeing?

Different types of dyeing methods are

• Stock dyeing
• Top dyeing
• Yarn dyeing
• Piece dyeing
• Garment dyeing
• Dope dyeing

22) How electrostatic printing works for printing textiles?

In electrostatic printing a dye resin mixture is used, this mixture is spread on a screen bearing the design and then the fabric is passed into an electrostatic field under the screen. By effect of electro-static field, this dye resin mixture is pulled through the pattern area on the fabric.

23) Explain what is Batik Dyeing process?

Batik Dyeing process based on the principle of resisting dyeing process. In this technique, wax is used to design on the fabric and then immersed into a dye, and excluding wax parts the fabric will absorb the color.

24) Explain what is spandex?

Spandex is a special type of synthetic fiber made from a long chain of synthetic polymer known as polyurethane. It is also known as lycra and it’s more important characteristics is stretchability. It can stretch up to 500% to its normal size and its widely used for preparing sportswear.

25) Explain what are benefits of Quality Inspection?

• Reduce the cost associated with quality problems
• Identify any non-conformity between the original product and pre-production sample
• Enhances the relationship with suppliers

  • Question 1. List Different Types Of Washing Faults?

Answer :

  • Color shade variation
  • Crease marks
  • After wash hole
  • Very dark and very light
  • Bleach spot
  • Bottom hem and course edge destroy
  • Running shade
  • Over blasting/low blasting
  • Over grinding/low grinding
  • Bad smell due to poor neutralization
  • Poor hand feel
  • To high hairiness
  • Poor brightness
  • High or low effect/abrasion on garments
  • Spot on garments
  • Out of range/ level of ph value of garments
  • Question 2. List The Chemical Names Which Are Used In Washing Plant?

Answer :

  1. Sodium mete bi sulphite
  2. per oxide
  3. Caustic soda
  4. (Soda ash
  5. LV (pocket clear)
  6. Bleach Kci
  7. Caustic potash
  8. Phosphoric acid
  9. Pumice stone
  10. Optical Brightening agent (3 types: Red, blue, yellow )
  11. Sodium hypo sulphite
  12. Sodium bi carbonate
  13. Enzyme (Acid, Neutral , SL enzyme)
  14. Acetic acid
  15. Softener
  16. Desizing agent
  17. Potassium per manganate
  18. Micro emulsion silicon
  19. Buffer, stabilizer, fixing agent, catanizer , resin, anti staining agent
  20. Dye for tinting or over dyeing
  • Question 3. Can I Dye My Cotton/silk/linen Dress?

Answer :

Possibly, but keep in mind: 1, the thread and zipper will remain the original color; 2. the trim issue (see above); 3. the stress of the warm-water-and-agitation process.

  • Question 4. Explain Different Types Of Wet Processing?

Answer :

Normal wash / Garments wash/ Rinse wash, Pigment wash, Caustic wash, Silicon wash, Stone wash, Enzyme wash, Stone Enzyme wash, Acid wash, Bleach wash.

  • Question 5. What Action Of Enzyme Is On Garments?

Answer :

The action of enzyme during enzyme wash, it hydrolysis the cellulose. At first it attacks the having projecting fiber and hydrolyzed them. Then it attacks the yarn portion inside fabric and partly hydrolyzed the yarn portion and faded affect is produced.

· Question 6. Why Acetic Acid Is Used In Enzyme Bath?

Answer :

Acetic acid is used in enzyme bath to control the pH of wash bath and for proper action of enzyme. (To controlling the pH of enzyme because enzyme works at acidic pH).

· Question 7. Explain Function Of Hydro Extractor Machine?

Answer :

Function of Hydro extractor machine is to squeeze the garments for removing the excess water from the garments.

· Question 8. Described Machine Names Which Are Used In Washing Plant?

Answer :

  • Washing machine ( No of M/c -10)
  • Dryer machine (No of M/c -10): gas dryer-09 and Steam dryer-01
  • Sample Machine (No of M/c-02)
  • Hydro (No of M/c -03)
  • Spray gun (No of M/c -02)

· Question 9. Explain Different Types Of Dry Processing?

Answer :

Sand blasting, Hand scraping, whiskering, overall wrinkle, permanent wrinkle, broken and tagging, grinding and destroy, pp spray and pp sponging.

· Question 10. What Are The Purpose Of Washing?

Answer :

The first purpose is to remove dirt, dust, impurities of garments thus achieve wash look appearance and softness.

The other purpose is to bring faded look, old look, tinted or over dyed affect.

To increase color fastness, wash fastness properties no possibility of further shrinkage of wash garments.

· Question 11. Does Polyester Garments Cannot Be Dyed By Mere Mortals?

Answer :

Polyester is created in highly controlled factory settings, using toxic chemicals at high temperatures. In addition, the dye is added when the fabric is in a liquid state. Using Rit or reactive dyes would be like trying to dye a plastic bag. The dye just doesn't stick. Similarly, acetate cannot be dyed.

· Question 12. What If You Have A Garment Or Fabric That Is Half Or Less Polyester And The Other Portion A Natural Fiber (like Cotton), You Can Try Using The Reactive Dyes?

Answer :

Keep in mind that the dye will take at about half strength. In other words, it's very hard to get a dark color saturation. Cotton mixed with a minimal amount of spandex (5-10%) will take the dye pretty well!

· Question 13. Explain Solid Color Dyeing Cotton, Linen, Rayon, And Silk?

Answer :

The best dye for vivid, color- and light-fast color are the reactive dyes, Some crafts stores carry reactive dyes, also. Get catalogs and instructions from these sources and study the materials carefully.

· Question 14. Explain Silk Dyeing?

Answer :

Acid dyes as best for solid-color dyeing of silk. I personally use the reactive dyes on silk because they are so simple and can be done in the washing machine. However, on silk, the reactive dyes do not come out the same colors as on cotton, so it requires experimentation to get what you want. If you want true-to-swatch silk colors and want to experiment with the acid dyes, they require very hot water, either in the washer, or on top of the stove. Acid dyes will also dye nylon.

· Question 15. Explain Wool Dyeing?

Answer :

Acid dyes are also used for dyeing wool - again, they require very hot water, so your fabric must be able to withstand any resulting shrinkage, matting, or felting. For this reason, I do not recommend dyeing already-constructed wool garments, such as coats, sweaters, or dresses, unless they are really large, and/or you are completely willing to experiment with the results.

· Question 16. How To Dye Fabric In Order To Make Quilts, Garments, Table Linens, Etc?

Answer :

The best place to start is with the prepared-for-dyeing fabrics at Dharma Trading Co. Their fabrics have no coatings or treatments that would make them resist the dye. Cotton and linen fabrics from Dharma do not need to be washed before dying. They recommend washing silk fabrics with Synthrapol first (also available from Dharma), in order to take out any remaining silk worm gum.

· Question 17. Can I Dye My Wedding Dress/bridesmaid Dress/formal Dress?

Answer :

The simple answer is no. The vast majority of these dresses are polyester and acetate. Even if they are silk, the construction will probably not hold up to the warm water and agitation process. In addition, any trim may not dye or could take the dye in a different strength or color.

· Question 18. Can I Dye My Blue Baby Blanket Pink?

Answer :

No, because you are combining colors, just as if you were painting pink over a blue water color painting. However, you can dye a white or natural color baby blanket pink.

· Question 19. Is There A White Dye?

Answer :

Technically speaking, no. Some fabrics and colors can be changed or lightened using a good dose of chlorine bleach. Caveat: Start with a cup of chlorine bleach. Keep in mind that bleach will deteriorate fabric and if you use too much, you may end up with a shredding rag. Dharma also sells a color discharge for removing dye from fabric. If you are willing to be unattached to the outcome, you can try these methods.

· Question 20. With All These Caveats, What Can I Dye?

Answer :

Prepared-for-dyeing garments, including everything available at Dharma Trading Co.; all-cotton sheets and pillowcases; all-cotton towels; vintage linens (many of these are sewn with cotton thread, which will dye); natural-fiber items that have faded and you want to restore them to their original color; cotton and rayon trims and laces; cotton undies (elastic will not dye); natural fiber yard goods.

· Question 21. Can I Dye My Upholstered Chair/sofa/ottoman?

Answer :

No. Don't even think about it, unless your piece is white or off white, and you are willing to undertake an experiment using Simply Spray spray-on fabric dyes.

Source: Contents are provided by Technicalsymposium Google Group Members.
Disclaimer: All the above contents are provided by technicalsymposium.com Google Group members.
Further, this content is not intended to be used for commercial purpose. Technicalsymposium.com is not liable/responsible for any copyright issues.

Technical Symposium.Com All Jobs & Certifications
Lecture Notes and Scholarships & Project Details

Fresher Jobs Details
job detailsAll Fresher Software Jobs Details
job detailsAll Government Jobs Details
job detailsAll Internships Details
job detailsOff-Campus Interviews/Walk-in Details
job detailsAll Competitive Exam Details
job detailsBank Clerk/Officers Jobs Details
job detailsB.Sc/M.Sc Graduate Fresher Jobs
job detailsAll Technical Jobs Details
job detailsAll State/Central Government Jobs Details
Conference/Symposium Details
job detailsAll International Conference Details
job detailsAll National Conference Details
job detailsAll Symposium/Workshop Details
job detailsUniversity Conferences Details
job detailsIIT/NIT/IIM Conference Details
job detailsComputer Science Conference Details
job detailsElectronics Conferences Details
job detailsMechanical Conferences Details
job detailsAll Latest Conferences Details
Calendar of Events Details
job detailsJanuary – List of All Event Details
job detailsFebruary – List of All Event Details
job detailsMarch– List of All Event Details
job detailsApril – List of All Event Details
job detailsMay – List of All Event Details
job detailsJune – List of All Event Details
job detailsJuly – List of All Event Details
job detailsAugust – List of All Event Details
job detailsAll Months - List of All Events Details
GATE Question Papers & Syllabus
job detailsAll GATE Previous Year Question Papers
job detailsGATE Syllabus for All Branches
job detailsGATE-Computer Science Question Papers
job detailsGATE – Mechanical Question Papers
job detailsGATE – ECE Question Papers
job detailsGATE- EEE Question Papers
job detailsGATE – Civil Engineering Question Papers
job detailsGATE – All Branches Question Papers
job detailsGATE Exam Pattern Details
IES Question Papers & Syllabus
job detailsIES Complete Information
job detailsIES Previous Year Question Papers
job detailsIES Syllabus for All Branches
job detailsIES – Mechanical Question Papers
job detailsIES - E & T Question Papers
job detailsIES - EEE Question Papers
job detailsIES -Civil Engineering Question Papers
job detailsIES - All Branches Question Papers
job detailsIES - Exam Pattern Details
All Companies Placement Materials
job detailsTCS Placement Papers
job detailsWIPRO Placement Papers
job detailsZOHO Placement Papers
job detailsCTS Placement Papers
job detailsINFOSYS Placement Papers
job detailsARICENT Placement Papers
job detailsSBI Placement Papers
job detailsRRB Placement Papers
job detailsBANK/IBPS Placement Papers
Aptitude Round Materials
job details Problem on Numbers
job detailsProblem on Trains
job detailsTime and Work
job detailsSimple Interest
job detailsAptitude Short- Cut Formulas
job detailsAptitude Tricks
job detailsOdd Man Out Series
job detailsSimplification Problems
job detailsProfit & Loss
Technical Round Materials
job detailsJAVA Technical Round Q & A
job detailsC Technical Round Q & A
job detailsC++ Technical Round Q & A
job detailsASP.NET Technical Round Q & A
job detailsData Structure Technical Round Q & A
job detailsSQL Technical Round Q & A
job detailsC# Technical Round Q & A
job detailsPHP Technical Round Q & A
job detailsJ2EE Technical Round Q & A
Software Programs and Lab Manuals
job detailsSurvey Lab Manuals
job detailsCAD/CAM Lab Manuals
job detailsOOPS/C++ Lab Manuals
job detailsJAVA/Internet Programming Manuals
job detailsList of All C Programs with Source Code
job detailsList of All Data Structure Programs
job detailsC Aptitude Programs
job detailsMicroprocessor & Micro Controller Manuals
job detailsAll Engineering Branches Lab Manuals
Anna University Syllabus & Question Papers
job detailsB.E/B.Tech Previous Year Question Papers
job detailsBE-Computer Science Syllabus
job detailsBE-Mechanical Engineering Syllabus
job detailsBE-Civil Engineering Syllabus
job detailsBE-ECE Syllabus
job detailsBE-EEE Syllabus
job detailsMBA/MCA Syllabus
job detailsBE-Aeronautical Engineering Syllabus
job detailsBE-Biomedical Syllabus
IBPS/Bank Syllabus & Question Papers
job detailsIBPS Clerk Exam Syllabus
job detailsIBPS Clerk Question Papers
job detailsIBPS Probationary Officers Syllabus
job detailsIBPS PO Question Papers
job detailsIBPS RRB Exam Syllabus
job detailsIBPS Special Officers Exam Syllabus
job detailsSBI Clerk/PO Syllabus
job detailsAll Private Banks PO/Clerk Syllabuses
job detailsAll Nationalized Bank Po/Clerk Syllabuses
Civil Engineering Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsSeventh Semester Lecture Notes
job detailsEighth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
Mechanical Engineering Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsSeventh Semester Lecture Notes
job detailsEighth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
Computer Science Engineering Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsSeventh Semester Lecture Notes
job detailsEighth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
MCA Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsSeventh Semester Lecture Notes
job detailsEighth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
MBA Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsSeventh Semester Lecture Notes
job detailsEighth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
ECE Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsSeventh Semester Lecture Notes
job detailsEighth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
EEE Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsSeventh Semester Lecture Notes
job detailsEighth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
Biotechnology Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsSeventh Semester Lecture Notes
job detailsEighth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
Chemical Engineering Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsSeventh Semester Lecture Notes
job detailsEighth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
Biomedical Engineering Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsSeventh Semester Lecture Notes
job detailsEighth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
Aeronautical Engineering Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsSeventh Semester Lecture Notes
job detailsEighth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
B.Sc (All Major Branches) Lecture Notes
job detailsMaths / Statistics Lecture Notes
job detailsPhysics Lecture Notes
job detailsChemistry Lecture Notes
job detailsElectronics Lecture Notes
job detailsComputer Science/IT Lecture Notes
job detailsAgriculture Lecture Notes
job detailsBiotechnology/Biomedical Lecture Notes
job detailsNursing Lecture Notes
job detailsFashion Technology Lecture Notes
M.Sc (All Major Branches) Lecture Notes
job detailsComputer Science/IT Lecture Notes
job detailsAgriculture Lecture Notes
job detailsBiotechnology/Biomedical Lecture Notes
job detailsNursing Lecture Notes
job detailsFashion Technology Lecture Notes
job detailsMaths / Statistics Lecture Notes
job detailsPhysics Lecture Notes
job detailsChemistry Lecture Notes
job detailsElectronics Lecture Notes
B.Com/M.Com Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
job detailsCommerce Placement Materials
job detailsCommerce Placement Materials
BBA Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
job detailsPlacement MaterialsEighth Semester Lecture Notes
job detailsFresher Jobs Details
BCA Lecture Notes
job detailsFirst Semester Lecture Notes
job detailsSecond Semester Lecture Notes
job detailsThird Semester Lecture Notes
job detailsFourth Semester Lecture Notes
job detailsFifth Semester Lecture Notes
job detailsSixth Semester Lecture Notes
job detailsLab Manuals
job detailsPlacement Materials
job detailsFresher Jobs Details

Hosting by Yahoo!

About-Us    Contact-Us    Site-map

©copyright All rights are reserved to technicalsymposium.com