Technicalsymposium.com - New Updates Alerts-Subscribe


Our Telegram Channel - Join Us


Our Free Email Alerts - Join Us



Important Note:Login & Check Your
Email Inbox and Activate Confirmation Link

Our Whatsapp Group - Join Us


Technical Interview Materials PDF-Free Download





Technical Interview Q & A PDF





101. What is Single-breasted? 

Ans: Center front closing with enough flap to allow one row of buttons. 

102. What is Slash? 

Ans: A Cut taken in fabric to facilitate construction or turning of fabric at a point or corner. 

103. What is slip stitch? 

Ans: A hand stitch used to join two layers of fabric from the right side. 

104. What is Stay? 

Ans: Stay it Means of maintaining the shape of a garment area, by using a small piece of fabric or tape that is sewn to an area of the garment to reinforce and secure a position. 

105. What is Stitching? 

Ans: Stitching in the technique of sewing a straight stitch inconspicuously in the seam well on the correct side of a previously stitched seam. Used to complete waist- bands, cuffs, collars, and French bias binding. 

106. What is a take? 

Ans: Tack – Joining two garment layers with small, loose, hand stitches or thread loops. 

107. What is Tailoring? 

Ans: Tailoring means the Construction technique requiring special hand sewing and pressing to mold fabric into a finished garment. 

108. What is Taper? 

Ans: Cutting or stitching at a slight diagonal, generally to make gradually smaller. 

109. What is Template? 

Ans: Template is a shape made of a stiff sub- stance, such as freezer paper, usually the size of the finished design. (i.e., pocket, applique shape or quilt pattern) 

110. What is Tension ? 

Ans: Tension – Amount of pull on thread or fabric during construction. Also the relationship of the needle and bobbin thread and how they interlock to form the sewing machine stitch, creat- ing a balanced, looser or tighter stitch. 

111. What is Thread count? 

Ans: Thread count means the Number of threads in 1 square inch of fabric. 

112. What is Topstitching? 

Ans: Line of machine stitching parallel to a seam or edge, done from the right side of a garment. 

113. What is Trim? 

Ans: To cut away excess fabric is called Trim . 

114. What is Trimming? 

Ans: A Feature added to a garment for ornamentation, such as braid or self - fabric. 

115. What is Twill tape? 

Ans: A Firmly woven tape used for tailoring to reinforce and prevent stretching. 

116. What is Underlining? 

Ans: Lining joined in garment seams that is used to give shape or support. 

117. What is Under stitching? 

Ans: Under stitching is Folding the entire seam allowance to the facing side or under- side and then stitching on the correct side of the facing close to the seam edge. This allows the seam to lie flat and keeps the seam edge from showing on the correct side of the garment. 

118. What is Vent? 

Ans: A faced or lined slash in a garment for ease. 

119. What is Welt? 

Ans: Welt is a Strip of material stitched to a seam, border or edge. 

120. What is Wrap-around? 

Ans: Wrap-around means the Garment or part of a garment wrapped around a person, such as a skirt. 

121. What is Wrong side? 

Ans: Wrong side means the inside of a garment or back side of fabric. 

122. What is Yoke? 

Ans: Yoke is the fitted portion of a garment, usually at shoulders or hips, designed to support the rest of the garment hanging from it. 

) What are the fibres used in Textile Industry?

Three basic types of fibres used in Textile industries are

• Synthetic fibres

• Natural fibres

• Cotton fibres

2) What are the chemical based procedures used in textile manufacturing?

• Scouring

• Bleaching

• Bleach clean up

• De-sizing

• Fabric softening

• Mercerization

• Dyeing & Printing

3) Mention what is the difference between yarn and thread?

There is three basic material you need to manufacture textile Thread, Yarn and Fiber. A Fiber is the basic raw material to produce yarn or thread. A textile Fiber could be natural or synthetic (man-made). 

The difference between Yarn and Thread is

• Yarn: It is a continuous twisted strand of wool, cotton or synthetic fibre used for Knitting or weaving purpose

• Thread: It is a fine cord made up of two or more twisted fibres used in sewing and weaving

4) What are the different types of cotton available?

Different types of cotton available are

• Grey cotton fabric

• Bleached cotton fabric

• Color or dyed cotton fabric

5) What is habutae?

It is a silk fabric specially produced only in Japan but recently the reverse trend of importing this from China and Korea is increasing.

Source: Contents are provided by Technicalsymposium Google Group Members. 
Disclaimer: All the above contents are provided by technicalsymposium.com Google Group members. 
Further, this content is not intended to be used for commercial purpose. Technicalsymposium.com is not liable/responsible for any copyright issues.


Technicalsymposium.com-All Quick Links & Study Notes PDF- Free Download