Join Our Email Alerts-Subscribe
Important Note:Login & Check Your Email Inbox and Activate Confirmation Link


Enter Your Email :

Copyright Disclaimer:
Section 107 of the Copyright Act Fair Use Contents .
We are forwarding content link(s) from our website to content website & We are not serving any contents.
Main Source:Google.com.All the Content PDF link(s) is/are obtained from GoogleSearch
for the purpose of Education & Teaching Intention. Not for commercial purpose.
Technicalsymposium.com is not liable/responsible for any copyright issues.


Fresher Jobs & Govt & IT Jobs

Free Programming & Projects PDF

GRE/TOEFL/SAT/IELTS Study Notes

Engineering & MBA / MCA Study Notes

B.Sc Lecture Notes

M.Sc Lecture Notes

Medical and Nursing & Agri Lecture Notes

Computer Graphics Materials Free Download

Question 6. Write The Two Techniques For Producing Color Displays With A Crt?

Answer :

Beam penetration method, shadow mask method.

• Question 7. What Is Vertical Retrace Of The Electron Beam?

Answer :

In raster scan display, at the end of one frame, the electron beam returns to the left top corner of the screen to start the next frame. 

• Question 8. Short Notes On Video Controller?

Answer :

Video controller is used to control the operation of the display device. A fixed area of the system is reserved for the frame buffer, and the video controller is given direct access to the frame buffer memory. 

• Question 9. What Is Bitmap?

Answer :

Some system has only one bit per pixel; the frame buffer is often referred to as bitmap.

• Question 10. Differentiate Plasma Panel Display And Thin Film Electroluminescent Display?

Answer :

In plasma panel display, the region between two glass plates is filled with neon gas. In thin film electroluminescent display, the region between two glasses plates are filled with phosphor, such as zinc sulphide doped with manganese. 

• Question 11. What Is Resolution?

Answer :

The maximum number of points that can be displayed without overlap on a CRT is referred to as the resolution.

• Question 12. What Is Horizontal Retrace Of The Electron Beam?

Answer :

In raster scan display, the electron beam return to the left of the screen after refreshing each scan line, is called horizontal retrace of the electron beam. 

• Question 13. What Is Filament?

Answer :

In the CRT, heat is applied to the cathode by directing a current through a coil of wire, is called filament

• Question 14. What Is Pix Map?

Answer :

Some system has multiple bits per pixel, the frame buffer is often referred to as pix map.

• Question 15. Write The Types Of Clipping?

Answer :

Point clipping, line clipping, area clipping, text clipping and curve clipping.

• Question 16. What Is Meant By Scan Code?

Answer :

When a key is pressed on the keyboard, the keyboard controller places a code carry to the key pressed into a part of the memory called as the keyboard buffer. This code is called as the scan code. 

• Question 17. List Out The Merits And Demerits Of Penetration Techniques?

Answer :

The merits and demerits of the Penetration techniques areas follows. It is an inexpensive technique. It has only four colors. The quality of the picture is not good when it is compared to other techniques. It can display color scans in monitors. Poor limitation etc. 

• Question 18. List Out The Merits And Demerits Of Dvst?

Answer :

The merits and demerits of direct view storage tubes[DVST] are as follows. It has a flat screen. Refreshing of screen is not required. Selective or part erasing of screen is not possible. It has poor contrast Performance is inferior to the refresh CRT. 

• Question 19. What Do You Mean By Emissive And Non-emissive Displays?

Answer :

The emissive display converts electrical energy into light energy. The plasma panels, thin film electro-luminescent displays are the examples. The Non-emissive are optical effects to convert the sunlight or light from any other source to graphic form. Liquid crystal display is an example. • Question 20. List Out The Merits And Demerits Of Plasma Panel Display? Answer : Merits. Refreshing is not required. Produce a very steady image free of Flicker. Less bulky than a CRT. Demerits. Poor resolution of up to 60 d.p.i. It requires complex addressing and wiring. It is costlier than CRT. 

• Question 21. What Is Persistence?

Answer :

The time it takes the emitted light from the screen to decay one tenth of its original intensity is called as persistence.

• Question 22. What Is Aspect Ratio?

Answer :

The ratio of vertical points to the horizontal points necessary to produce length of lines in both directions of the screen is called the Aspect ratio. Usually the aspect ratio is ¾. 

• Question 23. What Is The Difference Between Impact And Non-impact Printers?

Answer :

Impact printer press formed character faces against an inked ribbon on to the paper. A line printer and dot-matrix printer are examples. on-impact printer and plotters use Laser techniques, inkjet sprays, Xerographic process, electrostatic methods and electro thermal methods to get images onto the papers. Examples are: Inkjet/Laser printers. 

• Question 24. Define Pixel?

Answer :

Pixel is shortened forms of picture element. Each screen point is referred to as pixel or pel. • Question 25. What Is Frame Buffer? Answer : Picture definition is stored in a memory area called frame buffer or refresh buffer.

• Question 26. Where The Video Controller Is Used?

Answer :

A special purpose processor, which is used to control the operation of the display device, is known as video controller or display controller. 

• Question 27. What Is Run Length Encoding?

Answer :

Run length encoding is a compression technique used to store the intensity values in the frame buffer, which stores each scan line as a set of integer pairs. One number each pair indicates an intensity value, and second number specifies the number of adjacent pixels on the scan line that are to have that intensity value. 

• Question 28. What Is Point In The Computer Graphics System?

Answer :

The point is a most basic graphical element & is completely defined by a pair of user coordinates (x, y).

• Question 29. Write Short Notes On Lines?

Answer :

A line is of infinite extent can be defined by an angle of slope q and one point on the line P=P(x,y). This can also be defined as y=mx+C where C is the Y intercept. 

• Question 30. Define Circle?

Answer :

Circle is defined by its center xc, yc and its radius in user coordinate units. The equation of the circle is (x-xc) + (yyc)= r2. • Question 31. What Are The Various Attributes Of A Line? Answer : The line type, width and color are the attributes of the line. The line type include solid line, dashed lines, and dotted lines.

• Question 32. What Is Ant Aliasing?

Answer :

The process of adjusting intensities of the pixels along the line to minimize the effect of aliasing is called ant aliasing.

• Question 33. What Is Transformation?

Answer :

Transformation is the process of introducing changes in the shape size and orientation of the object using scaling rotation reflection shearing & translation etc. 

• Question 34. What Is Translation?

Answer :

Translation is the process of changing the position of an object in a straight-line path from one coordinate location to another. Every point (x , y) in the object must under go a displacement to (x|,y|). the transformation is:x| = x + tx ; y| = y+ty 

• Question 35. What Is Rotation?

Answer :

A 2-D rotation is done by repositioning the coordinates along a circular path, in the x-y plane by making an angle with the axes. The transformation is given by:X| = r cos (q + f) and Y| = r sin (q + f). 

• Question 36. What Is Scaling?

Answer :

A 2-D rotation is done by repositioning the coordinates along a circular path, in the x-y plane by making an angle with the axes. The transformation is given by:X| = r cos (q + f) and Y| = r sin (q + f). 

• Question 37. What Is Shearing?

Answer :

The shearing transformation actually slants the object along the X direction or the Y direction as required. ie; this transformation slants the shape of an object along a required plane. 

• Question 38. What Is Reflection?

Answer :

The reflection is actually the transformation that produces a mirror image of an object. For this use some angles and lines of reflection. 

• Question 39. What Are The Two Classifications Of Shear Transformation?

Answer :

X shear, y shear.

A point (4,3) is rotated counterclockwise by an angle of45°. Find the rotation matrix and the resultant point

• Question 40. What Is Computer Graphics?

Answer :

The term computer graphics include almost every thing on computer that is not text or sound. It is an art of drawing pictures, lines. charts, etc. using computers with the help of programming. Or we can say that graphics is the representation and manipulation of image data by computer with the help from specialized software and hardware. Graphic designing is done using the various available softwares for computers which can produce the 3D images in the required shape and dimension. Computer graphics help us in getting the real display experiences. 

• Question 41. Write The Important Applications Of Computer Graphic?

Answer :

Following are the applications of computer graphic

1. computer graphics is used in the field of computer aided design.

2. It is used to produce illustrations for reports or to generate slide for with projections.

3. Computer graphic methods are widely used in both fine are and commercial are applications.

4. The artist uses a combination of 3D modeling packages, texture mapping, drawing programs and CAD software.

5. In the field of entertainment CG methods are now commonly used in making motion pictures. music videos and television shows.

6. Computer-generated models of physical, financial and economic systems are often used as educational aids.

• Question 42. What Are The Raster And Vector Graphics?

Answer :

The Raster and Vector graphics can be explained as-

RASTER- In computer graphics image, or BITMAP, is a dot matrix data structure representing a generally rectangular grid of pixels or points of color, viewable via a monitor, paper, or other display medium. Raster image are stored in image files with varying formats. 

VECTOR- Vector graphics is the use of geometrical primitives such as points, lines, curves, and shapes or polygon, which are all based on mathematical expressions, to represent image in computer graphics. “Vector”, in this context, implies more than a straight line.

Source: Contents are provided by Technicalsymposium Google Group Members. 
Disclaimer: All the above contents are provided by technicalsymposium.com Google Group members. 
Further, this content is not intended to be used for commercial purpose. Technicalsymposium.com is not liable/responsible for any copyright issues.


Technical Interview Q & A and Fresher Jobs / Projects & Study Notes PDF



ADO Net - Technical Round Interview Q & A
AJAX - Technical Round Interview Q & A
Android - Technical Round Interview Q & A
ASP NET - Technical Round Interview Q & A
Bigdata - Technical Round Interview Q & A
C - Technical Round Interview Q & A
C# - Technical Round Interview Q & A
C++ - Technical Round Interview Q & A
Cloud Computing - Technical Round Interview Q & A






Technicalsymposium.com-Contents

Technicalsymposium.com-Contents

Conference & Symposium Details

Government Jobs Details

Off-Campus Interviews & Walk-in/Career Pages

Software Jobs and IT Jobs Details

Bank Jobs & PO/Clerk Jobs Preparation Books PDF

Bank Quick Study Notes & Question Papers PDF

IES Syllabus & Question Papers-Free Download

Placement Papers with Answers PDF

Aptitude Study Notes & Puzzles PDF

Technical Interview Questions with Answers PDF

Technicalsymposium.com-Contents

Technicalsymposium.com-Contents

BE/B.Tech/M.Sc & B.Sc & Commerce Lecture Notes-Free Download

Engineering Maths Lecture Notes-Free Download

GRE Study Materials & Notes-Free Download

TOEFL Study Materials-Free Download.

IELTS Study Materials & ebooks-Free Download

GMAT Study Materials-Free Download

SAT Study Materials & ebooks-Free Download

Engineering Physics Lecture Notes-Free Download

Technicalsymposium.com-Contents

Technicalsymposium.com-Contents

Resume Formats and Resume Writing Tips

Group Discussion Topics & Answers

HR & Situational and Behavioral Interview Questions & Answers

General Job Interviews Materials-Free Download

Engineering Chemistry Lecture Notes-Free Download

Anna University Question Papers and Study Notes PDF

Programming & Manuals and Projects PDF

GATE Question Papers and Study Materials & ebooks PDF

All Engineering ebooks & Study Notes PDF

Paper Abstracts and Conference Papers PDF