Join Our Email Alerts-Subscribe
Important Note:Login & Check Your Email Inbox and Activate Confirmation Link


Enter Your Email :

Copyright Disclaimer:
Section 107 of the Copyright Act Fair Use Contents .
We are forwarding content link(s) from our website to content website & We are not serving any contents.
Main Source:Google.com.All the Content PDF link(s) is/are obtained from GoogleSearch
for the purpose of Education & Teaching Intention. Not for commercial purpose.
Technicalsymposium.com is not liable/responsible for any copyright issues.


Biomedical Engineering Materials Free Download



Question 1. What Is Myoelectric Control? 

Myoelectric control uses the signals from a residual limb for the movement of the prosthetics. Myoelectric control technologies obtain signals from the skin on the limbs. 

Question 2. What Is Bmi? 

BMI is Body Mass Index. It is a comparison of a person's height and weight. It is a person's weight divided by the square of the height. Its SI unit is kg/sq.m. 

Question 3. Explain Mri. 

MRI is Magnetic Resonance Imaging. It is a medical imaging technique that gives a detailed structure of internal organs, especially soft tissues. MRI uses a strong magnetic field and generates images and models of the specified organ. 

Question 4. What Are The Wave Patterns Seen In An Eeg Scan?

Answer :

Wave patterns seen in an EEG scan are delta - state of sleep, theta drowsiness, alpha - relaxation, beta - active thinking and gamma. Alpha also contains a mu-rhythm 

Question 5. Explain What Is The Principle Behind Dna Fingerprinting?

Answer :

DNA fingerprinting is the technique of genetic fingerprinting. In this technique, DNA sequence can be used for identification of an individual. The main application of DNA fingerprinting is forensics. The main principle behind behind DNA fingerprinting is Polymerase Chain Reaction. This technique is also popularly known as DNA profiling. 

Question 6. What Is Pathogens. Name Some Types Of Pathogens?

Answer :

Pathogens are those organism which feeds on other organism for their food. Pathogens can be transported through many different routes, including airborne, direct or indirect contact, sexual contact, through blood, breast milk, or other body fluids, and through the fecal-oral route. Pathogens can be used to suppress pest population. Different types of pathogens are viral, bacterial, fungal etc. 

• Question 7. What Is A Microarray?

Answer :

Microarrays are arrays where DNA oligonucleotides of DNA sequences are spotted as a matrix. Microarrays are used in gene expression profiling, single nucleotide polymorphism detection, detection of alternative splicing etc. Microarrays perform hybridization of cDNA using probes. A microarray chip has the capability to perform a large set of genetic related experiments simultaneously. 

• Question 8. Do You Know About Alzheimer's Disease?

Answer :

Alzheimer's is a brain disease caused due to tau protein misfolding. It is an incurable disease and can be diagnosed in a PET or MRI scan. Alzheimer's is related more with aging, where the disease is detected in human more than 65 years of age. The symptoms are memory losses, stress, confusion and also aggression. Diagnosis is mostly done by behavior related tests. 

• Question 9. Do You Know About Epilepsy?

Answer :

Epilepsy is a neurological disorder. It occurs due to abnormal signals in the human brain. These abnormal signals cause seizures and unconsciousness. 

• Question 10. Do You Know What Are The Most Commonly Used Technologies In Medical Imaging?

Answer :

Electron microscopy, Computer Tomography, radiography, thermography, nuclear medicine, fluoroscopy, ultrasound, Positron Emission Tomography and Magnetic Resonance Imaging. 

• Question 11. What Is Therapeutic Cloning?

Answer :

Cloning is a method of duplicating a DNA or a part of the DNA. Therapeutic cloning otherwise called somatic cell nuclear transfer is a process where an embryo is utilized. The embryo contains stem cells, which can be used in regeneration applications. Embryonic stem cells have the capability of renewing and are pluripotent that is it can transform or grow into more than 220 types of cells of the human body. 

• Question 12. What Is Biomechanics?

Answer :

Biomechanics applies principles of mechanics to understand and simulate medical problems and systems such as fluid transport and range of motion. Prosthetic organs such as artificial hearts, kidneys, and joints are examples of devices developed by biomechanical engineers. 

• Question 13. What Is Bioinstrumentation?

Answer :

Bioinstrumentation involves use of engineering principles and methods, including computers, in developing devices for diagnosis and treatment of disease. 

• Question 14. Do You Know What Biomedical Engineers Actually Do?

Answer :

Biomedical engineers may work in hospitals, universities, industry and laboratories. They enjoy a range of possible duties, including the design and development of artificial organs, modeling of physical processes, development of blood sensors and other physiologic sensors, design of therapeutic strategies and devices for injury recovery, development and refinement of imaging techniques and equipment, development of advanced detection systems, testing of product performance, and optimal lab design. 

• Question 15. Do You Know What Is Biomedical Engineering?

Answer :

Biomedical Engineering blends traditional engineering techniques with biological sciences and medicine to improve the quality of human health and life. The discipline focuses both on understanding complex living systems - via experimental and analytical techniques - and on development of devices, methods and algorithms that advance medical and biological knowledge while improving the effectiveness and delivery of clinical medicine. 

• Question 16. What You Know Dna Fingerprinting?what Techniques Are Used For Dna Fingerprinting?

Answer :

DNA fingerprinting or genetic fingerprinting is a technique wherein a DNA sequence is used for identification of an individual. It is mostly used in forensics. Polymerase Chain Reaction and Short Tandem Repeats techniques are commonly used for DNA fingerprinting. 

• Question 17. What Is Biomaterials?

Answer :

Biomaterials involves development of natural living tissue and artificial materials for use in the human body. Choice of materials with appropriate properties is critical to design of functional organs, bones and other implantable materials, which may include alloys, ceramics, polymers and composites. 

• Question 18. What Is Clinical Engineering In Biomedical Engineering?

Answer :

Clinical Engineering involves development and maintenance of computer databases, inventorying medical equipment and instruments as well as purchase of medical equipment used in hospitals. Clinical engineers may work with physicians to customize equipment to the explicit needs of the hospital or medical procedure. 

• Question 19. What Is Medical Imaging?

Answer :

Medical Imaging combines electronic data processing, analysis and display with understanding of physical phenomena to identify and characterize health problems such as tumors, malformations and the like. Magnetic resonance imaging (MRI), ultrasound and other techniques are commonly used 

• Question 20. What Is Rehabilitation Engineering?

Answer :

Rehabilitation Engineering focuses on enhancing the independence, capabilities and quality of life of individuals with physical impairments. This specialty may involve development of customized solutions to address highly specific needs of individuals.

Source: Contents are provided by Technicalsymposium Google Group Members. 
Disclaimer: All the above contents are provided by technicalsymposium.com Google Group members. 
Further, this content is not intended to be used for commercial purpose. Technicalsymposium.com is not liable/responsible for any copyright issues.


Download All Technical Interview Materials