Publish Events & Email Alerts

Subscribe our email alerts and Publish your events with us

You'll Receive & Get Benefits :

Publish & Subscribe

 Technicalsymposium

MECON Placement Papers-Free Download

11. The distance between two cities A and B is 330 Km. A train starts from A at 8 a.m. and travel towards B at 60 km/hr. Another train starts from B at 9 a.m and travels towards A at 75 Km/hr. At what time do they meet?

A. 10 a.m B. 10.30 a.m C. 11 a.m D. 11.30 a.m

Answer: C. 11 a.m

Explanation:

Suppose they meet x hrs after 8 a.m then, [Distance moved by first in x hrs] + [Distance moved by second in (x-1) hrs] = 330. Therefore, 60x + 75(x-1) = 330. => x=3. So,they meet at (8+3) i.e, 11a.m.

12. The speed of a car increases by 2 kms after every one hour. If the distance travelling in the first one hour was 35 kms. what was the total distance travelled in 12 hours?

A. 456 kms B. 482 kms C. 552 kms D. 556 kms

Answer: C. 552 kms

Explanation:

Total distance travelled in 12 hours =(35+37+39+?..upto 12 terms) This is an A.P with first term, a=35, number of terms, n= 12,d=2. Required distance = 12/2[2 x 35+{12-1) x 2] =6(70+23) = 552 kms.

13. A train covers a distance in 50 minutes, if it runs at a speed of 48kmph on an average. Find the speed at which the train must run to reduce the time of journey to 40 minutes.

A. 50 km/hr B. 60 km/hr C. 65 km/hr D. 70 km/hr

Answer: B. 60 km/hr

Explanation:

We are having time and speed given, so first we will calculate the distance. Then we can get new speed for given time and distance. Lets solve it. Time = 50/60 hr = 5/6 hr Speed = 48 mph Distance = S*T = 48 * 5/6 = 40 km New time will be 40 minutes so, Time = 40/60 hr = 2/3 hr Now we know, Speed = Distance/Time New speed = 40*3/2 kmph = 60kmph

14. The least perfect square, which is divisible by each of 21, 36 and 66 is:

A. 213444 B. 214344 C. 214434 D. 231444

Answer: A. 213444

Explanation:

L.C.M. of 21, 36, 66 = 2772. Now, 2772 = 2 x 2 x 3 x 3 x 7 x 11 To make it a perfect square, it must be multiplied by 7 x 11. So, required number = 2?2 x 3?2 x 7?2 x 11?2 = 213444

15. A group of students decided to collect as many paise from each member of group as is the number of members. If the total collection amounts to Rs. 59.29, the number of the member is the group is:

A. 57 B. 67 C. 77 D. 87

Answer: C. 77

Explanation:

Money collected = (59.29 x 100) paise = 5929 paise. Number of members = ?5929 = 77.

16. How many two-digit numbers satisfy this property.: The last digit (unit?s digit) of the square of the two-digit number is 8 ?

A. 1 B. 2 C. 3 D. None of these

Answer: D. None of these

Explanation:

A number ending in 8 can never be a perfect square.

17. The square root of 64009 is:

A. 253 B. 347 C. 363 D. 803

Answer: A. 253

Explanation: ?64009=253

18. (17)3.5 x (17)? = 178

A. 2.29 B. 2.75 C. 4.25 D. 4.5

Answer: D. 4.5

Explanation:

Let (17)3.5 x (17)x = 178. Then, (17)3.5 + x = 178. 3.5 + x = 8 x = (8 ? 3.5) x = 4.5

19. If 5a = 3125, then the value of 5(a ? 3) is:

A. 25 B. 125 C. 625 D. 1625

Answer: A. 25

Explanation:

5a = 3125 ? 5a = 55=> a = 5. 5(a ? 3) = 5(5 ? 3) = 52 = 25.

20. (256)0.16 x (256)0.09 =?

A. 4 B. 16 C. 64 D. 256.25

Answer: A. 4

Explanation:

(256)0.16 x (256)0.09 = (256)(0.16 + 0.09) = (256)0.25 = (256)(25/100) = (256)(1/4) = (44)(1/4) = 44(1/4) = 41 = 4

21. If m and n are whole numbers such that m n = 121, the value of (m ? 1) n + 1 is:

A. 1 B. 10 C. 121 D. 1000

Answer: D. 1000

Explanation:

We know that 112 = 121. Putting m = 11 and n = 2, we get: (m ? 1) n + 1 = (11 ? 1) (2 + 1) = 103 = 1000.

22. If 3(x ? y) = 27 and 3(x + y) = 243, then x is equal to:

A. 0 B. 2 C. 4 D. 6

Answer: C. 4

Explanation: 3x ? y = 27 = 33 x ? y = 3 ?.(i) 3x + y = 243 = 35 x + y = 5 ?.(ii) On solving (i) and (ii), we get x = 4.

23. Rajender invests a part of Rs. 12000 in 12% stocks at Rs. 120 and the remainder in 15% stock at Rs. 125. If his total dividend per annum is Rs. 1360, how much does he invest in 12% stock at Rs. 120?

A. Rs. 4500 B. Rs. 6000 C. Rs. 5500 D. Rs 4000

Answer: D. Rs 4000

Explanation:

Let investment in 12% stock is Rs. x. Investment in 15% stock Rs. (12000 ? x). (12/120) * x + 15/125(12000-x) = 1360 5x + 72000 -6x hence x = 4000

24. A man invested Rs. 1552 in a stock at 97 to obtain an income of Rs. 128. The dividend from the stock is?

A. 8% B. 9.7% C. 7.5% D. None of these

Answer: A. 8%

Explanation:

By investing Rs. 1552, income = Rs. 128. By investing Rs. 97, income = Rs. (128/1552) * 97= Rs. Dividend = 8%.

25. By investing Rs. 1620 in 8% stock, Sandeep earns Rs. 135. The stock is then quoted at?

A. Rs. 106 B. Rs. 80 C. Rs. 96 D. Rs. 108

Answer: C. Rs. 96

Explanation:

To earn Rs. 135, investment = Rs. 1620. To earn Rs. 8, investment = Rs. (1620/135) * 8= Rs.96. Market value of Rs. 100 stock = Rs. 96.

Source: Contents are provided by Technicalsymposium Google Group Members.
Disclaimer: All the above contents are provided by technicalsymposium.com Google Group members.
Further, this content is not intended to be used for commercial purpose. Technicalsymposium.com is not liable/responsible for any copyright issues.


Government Jobs

All State and Central Government Jobs/Railway & Bank Jobs/Alll Competitive Exams-Complete Details.

Software Jobs

Entry Level Software & IT Jobs in Chennai/Bangalore & Leading Metro Cities-Complete Details.

Conference/Symposium

Engineering Colleges & University /Premier Institute (IIT/IIM/etc.,) Events Details.

Off-Campus/Walk-in

All Software Companies & Core Companies Off-Campus Interviews & Walk-in across India-Complete Details.

All Bank Jobs

All Government Bank & Private Bank Jobs-Complete Details.

Internships

All Companies Internships-Complete Details.

IBPS

Probationary Officers/Clerk and Management Trainees & All IBPS Exams/Syllabus-Complete Details.

GATE

All Branches Syllabus & Question Papers-Free Download.

IES-Exam

Indian Engineering Services Syllabus & Question.Papers-Complete Details.

Software Program

Top Programming Source Codes/Lab Manuals with Solutions-Complete Details

Anna University

B.E/B.Tech/M.E/M.Tech/MCA/MBA Latest Syllabus & Question Papers

Scholarships

All Central & State Govt Scholarships/ International Scholarships/Merit Scholarships Details.

Placement Papers

All Companies Placement Papers with Answers - Free Download of Materials

Aptitude

All Aptitude Test Topics with Answers-Complete Details & Free Download

Technical Round Interview

All Companies Technical Round Interview Asked Questions with Answers

Certifications

All Certifications Software & All Branches Certifications-Complete Details.

Group Discussion

Group Discussion Various Topics with Valid Points-Complete Details.

HR Round

All HR Round Questions and Answers/Tips & Do's and Don'ts of HR Round.

General Job

Job Interview Tips & Do's/Dont's/Dress Codes/Body Language-Complete Details.

Placement ebooks

All Companies Placement Materials with Answers-Complete Details.

Technical Round Tips

All Kind of Technical Round Interview Tips and Answers/ Do's and Don'ts

Resume

Resume Writing Tips/Do's & Don'ts-Complete Details.

Career Pages

All MNC Companies Career Pages & Current Openings-Complete Details.

Software Projects

All Software Projects with Source Codes-Free Download & Details.

GRE

GRE Exam Procedure and Complete Details.

TOEFL

TOEFL Exam Procedure and Complete Details.

IELTS

IELTS Exam Procedure and Complete Details

SAT

SAT Exam Procedure and Complete Details

GMAT

GMAT Exam Procedure and Complete Details

MS in USA

MS in USA Procedure and Complete Details

Civil Engineering

Civil Engineering Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester.-Free Download

Mechanical Engineering

Mechanical Engineering Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Automobile Engineering

Automobile Engineering Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Computer Science

Computer Science Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Information Technology

Information Technology Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

MBA

MBA Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Biotechnology

Biotechnology Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Biomedical

Biomedical Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Aeronautical Engineering

Aeronautical Engineering Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download

Chemical Engineering

Chemical Engineering Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Electronics & Communication

Electronics & Communication Engineering Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Electrical & Electronics

Electrical & Electronics Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

MCA

MCA Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

B.Sc

B.Sc All Branches (Maths/Physics/Computer Science/Electronics/etc.,)-Lecture Notes-Free Download

BCA

BCA Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

BBA

BBA Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

M.Sc

M.Sc All Branches (Maths/Physics/Computer Science/Electronics/etc.,)-Lecture Notes-Free Download

M.Com

M.Com Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Engineering Maths

All Semester Engineering Maths (M1/M2/M3/M4/etc.,) Lecture Notes-Free Download

Engineering EBooks

All Engineering Branches of ebooks Free Download-Complete Details.

Engineering Physics

All Semester Engineering Physics Lecture Notes-Free Download

GATE Preparation Books

All Branches of GATE Free Preparation eBooks-Free Download.

Engineering Chemistry

All Semester Engineering Chemistry Lecture Notes-Free Download

Software Companies Info

All Software Companies in India - Complete Details.

Admission

Foreign Universities All Course Admission Procedures-Complete Details.

Software Ebooks

All Programming Software free Eboooks-Free Download.

Web Hosting

All Web Hosting Procedure-Complete Details.