Publish Events & Email Alerts

Subscribe our email alerts and Publish your events with us

You'll Receive & Get Benefits :

Publish & Subscribe

 Technicalsymposium

Software Companies Placement Papers-HCL-Free Download

21. The hour hand lies between 3 and 4. Tthe difference between hour and minute hand is 50 degree.What are the two possible timings?

Sol:

The angle between the hour hand and minute hand at a given time H:MM is given by ? = 30×H ? 211×MM The time after H hours, hour hand and minute hand are at MM = | 211×((30×H)±?) | given H = 3, MM = 50 Substituting the above values in the formula ? = 8011, 28011

22. Jack and Jill went up and down a hill. They started from the bottom and Jack met Jill again 20 miles from the top while returning. Jack completed the race 1 min a head of Jill. If the hill is 440 miles high and their speed while down journey is 1.5 times the up journey. How long it took for the Jack to complete the race ?

Sol:

Assume that height of the hill is 440 miles. Let speed of Jack when going up = x miles/minute and speed of Jill when going up = y miles/minute Then speed of Jack when going down = 1.5x miles/minute and speed of Jill wen going up = 1.5y miles/minute

Case 1 :

Jack met jill 20 miles from the top. So Jill travelled 440 ? 20 = 420 miles. Time taken for Jack to travel 440 miles up and 20 miles down = Time taken for Jill to travel 420 miles up 440x+201.5x=420y 681.5x=420y 68y = 63x y = 63x68 ---(1)

Case 2 : Time taken for Jack to travel 440 miles up and 440 miles down = Time taken for Jill to travel 440 miles up and 440 miles down ? 1

440x+4401.5x=440y+4401.5y ? 1 440×53(1y?1x)=1-----(2)

Substitute (2) in (1) we get x = 440×5×53×63 t = 440×53(1x) t = 12.6min

23. Data Sufficiency question:

A, B, C, D have to stand in a queue in descending order of their heights. Who stands first?

I. D was not the last, A was not the first.

II. The first is not C and B was not the tallest.

Sol:

D because A is not first neither C and B is not the tallest person. The only person will be first is D. So option (C). We can answer this question using both the statements together.

24. One of the longest sides of the triangle is 20 m. The other side is 10 m. Area of the triangle is 80 m2. What is the another side of the triangle?

Sol: If a,b,c are the three sides of the triangle. Then formula for Area = (s(s?a)×(s?b)×(s?c))????????????????????? Where s = (a+b+c)2=12×(30+c) [Assume a = 20 ,b = 10] Now, Check the options.

25. Data Sufficiency Question:

a and b are two positive numbers. How many of them are odd? I. Multiplication of b with an odd number gives an even number. II.a2 ? b is even.

Sol:

From the 1st statement b is even, as when multiplied by odd it gives even a2 ? b = even ? a is even Here none of a and b are odd

26. Mr. T has a wrong weighing pan. One arm is lengthier than other. 1 kilogram on left balances 8 melons on right, 1 kilogram on right balances 2 melons on left. If all melons are equal in weight, what is the weight of a single melon.

Sol: Let additional weight on left arm be x. Weight of melon be m x + 1 = 8 x m - - - - - - (1) x + 2 x m = 1 - - - - - - (2) Solving 1 & 2 we get. Weight of a single Melon = 200 gm.

27. a, b, b, c, c, c, d, d, d, d, . . . . . . Find the 288th letter of this series.

Sol: Observe that each letter appeared once, twice, thrice .... They form an arithmetic progression. 1+2+3...... We know that sum of first n natural numbers = n(n+1)2 So n(n+1)2 ? 288 For n = 23, we get 276. So for n = 24, the given series crosses 288. Ans is X

28. There are three trucks A, B, C. A loads 10 kg/min. B loads 13 1/3 kg/min. C unloads 5 kg/min. If three simultaneously works then what is the time taken to load 2.4 tones?

Sol:

Work done in 1 min =10 + 403 ? 5= 553 kg/min For 1 kg = 3/55 min For 2.4 tonnes = 3/55 x 2.4 x 1000 = 130 mins = 2hrs 10min

29. A person is 80 years old in 490 and only 70 years old in 500 in which year is he born?

a) 400 b) 550 c) 570 d) 440

Sol:

He must have born in BC 570

Hence in BC 500 he will be 70 years

And in BC 490 he will be 80 years

30. Lucia is a wonderful grandmother and her age is between 50 and 70. Each of her sons have as many sons as they have brothers. Their combined ages give Lucia's present age.what is the age?

Sol:

The question basically states that if Lucia were to have say 10 sons, then each son would have 9 sons (Lucia's grandsons ? since each son has 9 brothers). So the total in this case would be 9×10 grandsons + 10 sons = 100. Let us assume Lucia has got x sons. Now each son has (x - 1) sons. So total = x + (x - 1) x. For x = 8 we get 64 which is in between 50 and 60. ( 7 x 8 grandsons + 8 sons = 64 )

31. A family X went for a vacation. Unfortunately it rained for 13 days when they were there. But whenever it rained in the mornings, they had clear afternoons and vice versa. In all they enjoyed 11 mornings and 12 afternoons. How many days did they stay there totally?

Sol:

Clearly 11 mornings and 12 afternoons = 23 half days since 13 days raining means 13 half days. so 23 ? 13 =10 half days ( not affected by rain ) so 10 half days = 5 full days Total no. of days = 13 + 5 = 18 days.

32. Find the unit digit of product of the prime number up to 50 .

Sol:

Prime number up to 50 are 2,3,5,7,11,...,43,47 Product = 2×3×5×7×11×???×43×47 There's a term 2×5=10 So unit digit of product = 0

33. Complete the series..

2 2 12 12 30 30 ?

Sol: Answer is 56. It follows the series as: 1 x 2 = 2 2 x 1 = 2 3 x 4 = 12 4 x 3 = 12 5 x 6 = 30 6 x 5 = 30 7 x 8 = 56

This is the required number for the series.

34. An escalator is descending at constant speed. A walks down and takes 50 steps to reach the bottom. B runs down and takes 90 steps in the same time as A takes 10 steps. How many steps are visible when the escalator is not operating?

Sol:

Lets suppose that A walks down 1 step / min and escalator moves n steps/ min It is given that A takes 50 steps to reach the bottom In the same time escalator would have covered 50n steps So total steps on escalator is 50 + 50n. Again it is given that B takes 90 steps to reach the bottom and time taken by him for this is equal to time taken by A to cover 10 steps i.e 10 minutes. So in this 10 min escalator would have covered 10n steps. So total steps on escalator is 90 + 10n

Again equating 50 + 50n = 90 + 10n we get n = 1 Hence total number of steps on escalator is 100.

35. How many ways can one arrange the word EDUCATION such that relative positions of vowels and consonants remains same?

Sol:

The word EDUCATION is a 9 letter word with none of letters repeating The vowels occupy 3,5,7th & 8th position in the word & remaining five positions are occupied by consonants. As the relative position of the vowels & consonants in any arrangement should remain the same as in the word EDUCATION The four vowels can be arranged in 3rd,5th,7th & 8th position in 4! ways. similarly the five consonants can be arranged in 1st ,2nd ,4th, 6th & 9th position in 5! ways Hence the total number of ways = 5!×4!=120×24=2880

Source: Contents are provided by Technicalsymposium Google Group Members.
Disclaimer: All the above contents are provided by technicalsymposium.com Google Group members.
Further, this content is not intended to be used for commercial purpose. Technicalsymposium.com is not liable/responsible for any copyright issues.


Government Jobs

All State and Central Government Jobs/Railway & Bank Jobs/Alll Competitive Exams-Complete Details.

Software Jobs

Entry Level Software & IT Jobs in Chennai/Bangalore & Leading Metro Cities-Complete Details.

Conference/Symposium

Engineering Colleges & University /Premier Institute (IIT/IIM/etc.,) Events Details.

Off-Campus/Walk-in

All Software Companies & Core Companies Off-Campus Interviews & Walk-in across India-Complete Details.

All Bank Jobs

All Government Bank & Private Bank Jobs-Complete Details.

Internships

All Companies Internships-Complete Details.

IBPS

Probationary Officers/Clerk and Management Trainees & All IBPS Exams/Syllabus-Complete Details.

GATE

All Branches Syllabus & Question Papers-Free Download.

IES-Exam

Indian Engineering Services Syllabus & Question.Papers-Complete Details.

Software Program

Top Programming Source Codes/Lab Manuals with Solutions-Complete Details

Anna University

B.E/B.Tech/M.E/M.Tech/MCA/MBA Latest Syllabus & Question Papers

Scholarships

All Central & State Govt Scholarships/ International Scholarships/Merit Scholarships Details.

Placement Papers

All Companies Placement Papers with Answers - Free Download of Materials

Aptitude

All Aptitude Test Topics with Answers-Complete Details & Free Download

Technical Round Interview

All Companies Technical Round Interview Asked Questions with Answers

Certifications

All Certifications Software & All Branches Certifications-Complete Details.

Group Discussion

Group Discussion Various Topics with Valid Points-Complete Details.

HR Round

All HR Round Questions and Answers/Tips & Do's and Don'ts of HR Round.

General Job

Job Interview Tips & Do's/Dont's/Dress Codes/Body Language-Complete Details.

Placement ebooks

All Companies Placement Materials with Answers-Complete Details.

Technical Round Tips

All Kind of Technical Round Interview Tips and Answers/ Do's and Don'ts

Resume

Resume Writing Tips/Do's & Don'ts-Complete Details.

Career Pages

All MNC Companies Career Pages & Current Openings-Complete Details.

Software Projects

All Software Projects with Source Codes-Free Download & Details.

GRE

GRE Exam Procedure and Complete Details.

TOEFL

TOEFL Exam Procedure and Complete Details.

IELTS

IELTS Exam Procedure and Complete Details

SAT

SAT Exam Procedure and Complete Details

GMAT

GMAT Exam Procedure and Complete Details

MS in USA

MS in USA Procedure and Complete Details

Civil Engineering

Civil Engineering Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester.-Free Download

Mechanical Engineering

Mechanical Engineering Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Automobile Engineering

Automobile Engineering Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Computer Science

Computer Science Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Information Technology

Information Technology Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

MBA

MBA Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Biotechnology

Biotechnology Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Biomedical

Biomedical Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Aeronautical Engineering

Aeronautical Engineering Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download

Chemical Engineering

Chemical Engineering Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Electronics & Communication

Electronics & Communication Engineering Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Electrical & Electronics

Electrical & Electronics Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

MCA

MCA Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

B.Sc

B.Sc All Branches (Maths/Physics/Computer Science/Electronics/etc.,)-Lecture Notes-Free Download

BCA

BCA Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

BBA

BBA Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

M.Sc

M.Sc All Branches (Maths/Physics/Computer Science/Electronics/etc.,)-Lecture Notes-Free Download

M.Com

M.Com Lecture Notes for All Universities & Lab Manuals for All Semester-Free Download.

Engineering Maths

All Semester Engineering Maths (M1/M2/M3/M4/etc.,) Lecture Notes-Free Download

Engineering EBooks

All Engineering Branches of ebooks Free Download-Complete Details.

Engineering Physics

All Semester Engineering Physics Lecture Notes-Free Download

GATE Preparation Books

All Branches of GATE Free Preparation eBooks-Free Download.

Engineering Chemistry

All Semester Engineering Chemistry Lecture Notes-Free Download

Software Companies Info

All Software Companies in India - Complete Details.

Admission

Foreign Universities All Course Admission Procedures-Complete Details.

Software Ebooks

All Programming Software free Eboooks-Free Download.

Web Hosting

All Web Hosting Procedure-Complete Details.