Join Our Email Alerts-Subscribe
Important Note:Login & Check Your Email Inbox and Activate Confirmation Link


Enter Your Email :

Allegation and MixtureAptitude Round Question-Free Download



1.

A vessel is filled with liquid, 3 parts of which are water and 5 parts syrup. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so that the mixture may be half water and half syrup?

A.

1

3

B.

1

4

C.

1

5

D.

1

7

Answer: Option C

1. A container contains 40 litres of milk. From this container 4 litres of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. How much milk is now contained by the container?

A. 26 litres

B. 29.16 litres

C. 28 litres

D. 28.2 litres

Answer:Option B

2. Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety of tea in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, what is the price of the third variety per kg ?

A. Rs.182.50

B. Rs.170.5

C. Rs.175.50


Answer:Option C

3. A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?

A. 5litres, 7 litres

B. 7litres, 4 litres

C. 6litres, 6 litres

D. 4litres, 8 litres

Ans:c

4. Two vessels A and B contain spirit and water in the ratio 5 : 2 and 7 : 6 respectively. Find the ratio in which these mixtures be mixed to obtain a new mixture in vessel C containing spirit and water in the ratio 8 : 5 ?

A. 3: 4

B. 4 : 3

C. 9 : 7

D. 7 : 9

Answer:Option C

6. Find the ratio in which rice at Rs. 7.20 a kg be mixed with rice at Rs. 5.70 a kg to produce a mixture worth Rs. 6.30 a kg.

A. 4 : 3

B. 3 : 4

C. 2 : 3

D. 3 : 2

Answer:Option C


2.

Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be:

A.

Rs. 169.50

B.

Rs. 170

C.

Rs. 175.50

D.

Rs. 180

Answer: Option C


3.

A can contains a mixture of two liquids A and B is the ratio 7 : 5. When 9 litres of mixture are drawn off and the can is filled with B, the ratio of A and B becomes 7 : 9. How many litres of liquid A was contained by the can initially?

A.

10

B.

20

C.

21

D.

25

Answer: Option C


4.

A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?

A.

4 litres, 8 litres

B.

6 litres, 6 litres

C.

5 litres, 7 litres

D.

7 litres, 5 litres

Answer: Option B

2


5.

In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs. 15 and Rs. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Rs. 16.50 kg?

A.

3 : 7

B.

5 : 7

C.

7 : 3

D.

7 : 5

Answer: Option C

6.

A dishonest milkman professes to sell his milk at cost price but he mixes it with water and thereby gains 25%. The percentage of water in the mixture is:

A.

4%

B.

6%

C.

20%

D.

25%

Answer: Option C

7. 8 litres are drawn from a cask full of wine and is then filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in cask to that of the water is 16 : 65. How much wine did the cask originally hold?

A. 30 litres

B. 26 litres

C. 24 litres

D. 32 litres

Answer:Option C

8. A jar full of whiskey contains 40% alcohol. A part of this whisky is replaced by another containing 19% alcohol and now the percentage of alcohol was found to be 26%. The quantity of whisky replaced is

A. 43



B. 34


C. 32


D. 23

Answer:Option D

9. How many kilograms of sugar costing Rs. 9 per kg must be mixed with 27 kg of sugar costing Rs. 7 per kg so that there may be a gain of 10 % by selling the mixture at Rs. 9.24 per kg?

A. 60 kg

B. 63 kg

C. 58 kg

D. 56 kg

Answer:Option B

10. In what ratio should rice at Rs.9.30 per kg be mixed with rice at Rs. 10.80 per kg so that the mixture be worth Rs.10 per kg ?

A. 7 : 8

B. 8 : 7

C. 6 : 7

D. 7 ; 6

Answer:Option B

11. In what ratio must tea worth Rs. 60 per kg be mixed with tea worth Rs. 65 a kg such that by selling the mixture at Rs. 68.20 a kg ,there can be a gain 10%?

A. 3 : 2

B. 2 : 3

C. 4 : 3

D. 3 : 4

Answer:Option A

12. A container contains a mixture of two liquids P and Q in the ratio 7 : 5. When 9 litres of mixture are drawn off and the container is filled with Q, the ratio of P and Q becomes 7 : 9. How many litres of liquid P was contained in the container initially?

A. 23

B. 21

C. 19

D. 17

Answer:Option B

13. A vessel is filled with liquid, 3 parts of which are water and 5 parts are syrup. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so that the mixture may be half water and half syrup?

A. 13



B. 14


C. 15


D. 16

Answer:Option C

14. In what ratio must water be mixed with milk costing Rs.12 per litre in order to get a mixture worth of Rs.8 per litre?

A. 1 : 3

B. 2 : 2

C. 1 : 2

D. 3 : 1

Answer:Option C

15. In what ratio must tea at Rs.62 per kg be mixed with tea at Rs. 72 per kg so that the mixture must be worth Rs. 64.50 per kg?

A. 1 : 2

B. 2 : 1

C. 3 : 1

D. 1 : 3

Answer:Option C

16. In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs.15 and Rs. 20 per kg respectively to obtain a mixture worth Rs.16.50 per kg?

A. 1 : 2

B. 2 : 1

C. 3 : 7

D. 7 : 3

Answer:Option D

17. A merchant has 1000 kg of sugar part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity sold at 18% profit is

A. 300

B. 400

C. 600

D. 500

Answer:Option C

18. A dishonest milkman sells his milk at cost price but he mixes it with water and thereby gains 25%. What is the percentage of water in the mixture?

A. 25%

B. 20%

C. 22%

D. 24%

Answer:Option B

19. In what ratio must water be mixed with milk to gain 1623%

on selling the mixture at cost price?

A. 6 : 1

B. 1 : 6

C. 1 : 4

D. 4 : 1

Answer:Option B

20. In what ratio must rice at Rs.7.10 be mixed with rice at Rs.9.20 so that the mixture may be worth Rs.8 per kg?

A. 5 : 4

B. 2 : 1

C. 3 : 2

D. 4 : 3

Answer:Option D

21. How many kg of rice at Rs.6.60 per kg be mixed with 56 kg of rice at Rs.9.60 per kg to get a mixture worth Rs.8.20 per kg?

A. 56 kg

B. 52 kg

C. 44 kg

D. 49 kg

Answer:Option D

22. How many litres of water must be added to 16 liters of milk and water containing 10% water to make it 20% water in it?

A. 4 litre

B. 2 litre

C. 1 litre

D. 3 litre

Answer:Option B

23. We have a 630 ml mixture of milk and water in the ratio 7:2. How much water must be added to make the ratio 7:3?

A. 70 ml

B. 60 ml

C. 80 ml

D. 50 ml

Answer:Option A

24. 3 litre of water is added to 11 litre of a solution containing 42% of alcohol in the water. The percentage of alcohol in the new mixture is

A. 25%

B. 20%

C. 30%

D. 33%

Answer:Option D

25. Rs.460 was divided among 41 boys and girls such that each boy got Rs.12 and each girl got Rs.8. What is the number of boys?

A. 33

B. 30

C. 36

D. 28

Answer:Option A

26. A trader has 1600 kg of sugar. He sells a part at 8% profit and the rest at 12% profit. If he gains 11% on the whole , find the quantity sold at 12%.

A. 1200 kg

B. 1400 kg

C. 1600 kg

D. 800 kg

Answer:Option A

27. In 40 litres of a mixture, the ratio of milk to water is 7:1. In order to make the ratio of milk to water as 3:1, the quantity of water that should be added to the mixture will be

A. 523 litre



B. 413 litre


C. 623 litre


D. 6 litre

Answer:Option C

28. Some amount out of Rs.7000 was lent at 6% per annum and the remaining was lent at 4% per annum. If the total simple interest from both the fractions in 5 years was Rs.1600, the sum lent at 6% per annum was

A. Rs. 2400

B. Rs. 2200

C. Rs. 2000

D. Rs. 1800

Answer:Option C

29. In 1 kg mixture of iron and manganese, 20% is manganese. How much iron should be added so that the proportion of manganese becomes 10%

A. 1.5 kg

B. 2 kg

C. .5 kg

D. 1 kg

Answer:Option D

30. John bought 20 kg of wheat at the rate of Rs.8.50 per kg and 35 kg at the rate of Rs.8.75 per kg. He mixed the two. Approximately at what price per kg should he sell the mixture to make 40% profit at the cost price?

A. Rs.12

B. Rs.8

C. Rs.16

D. Rs.20

Answer:Option A

Q 1. In what ratio must wheat A at Rs. 10.50 per kg be mixed with wheat B at Rs. 12.30 per kg, so that the mixture be worth of Rs. 11 per kg?

a. 13 : 5
b. 18 : 3
c. 17 : 5
d. 11 : 5

Correct option :(a)

7.

How many kilogram of sugar costing Rs. 9 per kg must be mixed with 27 kg of sugar costing Rs. 7 per kg so that there may be a gain of 10% by selling the mixture at Rs. 9.24 per kg?

A.

36 kg

B.

42 kg

C.

54 kg

D.

63 kg

Answer: Option D


8.

A container contains 40 litres of milk. From this container 4 litres of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. How much milk is now contained by the container?

A.

26.34 litres

B.

27.36 litres

C.

28 litres

D.

29.16 litres

Answer: Option D

10

10

10


9.

A jar full of whisky contains 40% alcohol. A part of this whisky is replaced by another containing 19% alcohol and now the percentage of alcohol was found to be 26%. The quantity of whisky replaced is:

A.

1

3

B.

2

3

C.

2

5

D.

3

5

Answer: Option B


10.

In what ratio must water be mixed with milk to gain 16% on selling the mixture at cost price?

A.

1 : 6

B.

6 : 1

C.

2 : 3

D.

4 : 3

Answer: Option A

7

7

1.

Find the ratio in which rice at Rs. 7.20 a kg be mixed with rice at Rs. 5.70 a kg to produce a mixture worth Rs. 6.30 a kg.

A.

1 : 3

B.

2 : 3

C.

3 : 4

D.

4 : 5

Answer: Option B


12.

In what ratio must a grocer mix two varieties of tea worth Rs. 60 a kg and Rs. 65 a kg so that by selling the mixture at Rs. 68.20 a kg he may gain 10%?

A.

3 : 2

B.

3 : 4

C.

3 : 5

D.

4 : 5

Answer: Option A


13.

The cost of Type 1 rice is Rs. 15 per kg and Type 2 rice is Rs. 20 per kg. If both Type 1 and Type 2 are mixed in the ratio of 2 : 3, then the price per kg of the mixed variety of rice is:

A.

Rs. 18

B.

Rs. 18.50

C.

Rs. 19

D.

Rs. 19.50

Answer: Option A


14.

8 litres are drawn from a cask full of wine and is then filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in cask to that of water is 16 : 65. How much wine did the cask hold originally?

A.

18 litres

B.

24 litres

C.

32 litres

D.

42 litres

Answer: Option B

Q 2. In what ratio must a shopkeeper mix Peas and Soybean of Rs. 16 and Rs. 25 per kg respectively, so as to obtain a mixture of Rs. 19.50 ?

a. 9 : 5
b. 7 : 5
c. 11 : 7
d. 12 : 8

Correct option: (c)

Q 3. 10 gallons are drawn from a container full of alcohol and filled with water again. 10 gallons of mixture are again drawn and the container is filled with water again. If the ratio of alcohol and water left in the container is 49 : 32, then find how much quantity does the container hold?

a. 35 gallons
b. 45 gallons
c. 55 gallons
d. 60 gallons

Correct option : (b)

A container is filled with a mixture of water and milk in the ratio of 3 : 5. Find the quantity of mixture to be drawn off and replaced with water, in order to get the mixture as half milk and half water.

a. 2 : 3
b. 1 : 1
c. 1 : 5
d. 1 : 4

Correct option : (c)

Q 5. Find in what ratio must water be mixed with alcohol to gain 10% profit by selling the mixture at cost price.

a. 1 : 5
b. 1 : 10
c. 1 : 15
d. 1 : 20

Correct option : (b)

Q 6. A shopkeeper has 100 kg of salt. He sells part of the total quantity A at 7% profit and the rest B at 17 % profit. If he gains 10 % profit on the whole quantity, then find how much is sold at 7 % profit?

a. 30 kg
b. 35 kg
c. 40 kg
d. 45 kg

Correct option : (a)

Q 7. Sugar A worth Rs. 130/kg and B of Rs. 120/kg are mixed with a third variety C in the ratio of 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 160, then find the price of third variety of sugar.

a. Rs. 195
b. Rs. 200
c. Rs. 225
d. Rs. 230

Correct option: (a)

Q 8. Two containers P and Q contain milk and water in the ratio of 5 : 2 and 7 : 6 respectively. Find the ratio in which these two mixtures can be mixed so that a new mixture formed in the container R is in the ratio of 8 : 5.

a. 5 : 6
b. 4 : 9
c. 7 : 9
d. 9 : 7

Correct Option:(c)

Tea worth of Rs. 135/kg & Rs. 126/kg are mixed with a third variety in the ratio 1: 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be____?

A) Rs. 169.50 B) Rs.1700 C) Rs. 175.50 D) Rs. 180

Answer: C) Rs. 175.50



15.

A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity sold at 18% profit is:

A.

400 kg

B.

560 kg

C.

600 kg

D.

640 kg

Answer: Option C

Download All Aptitude Materials & Books