Allegation and MixtureAptitude Round Question-Free Download



Join Our Email Alerts-Subscribe
Important Note:Login & Check Your Email Inbox and Activate Confirmation Link


Enter Your Email :


1. A container contains 40 litres of milk. From this container 4 litres of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. How much milk is now contained by the container?

A. 26 litres B. 29.16 litres C. 28 litres D. 28.2 litres

Answer:Option B

2. Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety of tea in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, what is the price of the third variety per kg ?

A. Rs.182.50 B. Rs.170.5 C. Rs.175.50

Answer:Option C

3. A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?

A. 5litres, 7 litres B. 7litres, 4 litres C. 6litres, 6 litres D. 4litres, 8 litres

Ans:c

4. Two vessels A and B contain spirit and water in the ratio 5 : 2 and 7 : 6 respectively. Find the ratio in which these mixtures be mixed to obtain a new mixture in vessel C containing spirit and water in the ratio 8 : 5 ?

A. 3: 4 B. 4 : 3 C. 9 : 7 D. 7 : 9

Answer:Option C

6. Find the ratio in which rice at Rs. 7.20 a kg be mixed with rice at Rs. 5.70 a kg to produce a mixture worth Rs. 6.30 a kg.

A. 4 : 3 B. 3 : 4 C. 2 : 3 D. 3 : 2

Answer:Option C

2. Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be:

A. Rs. 169.50 B. Rs. 170 C. Rs. 175.50 D. Rs. 180

Answer: Option C

3. A can contains a mixture of two liquids A and B is the ratio 7 : 5. When 9 litres of mixture are drawn off and the can is filled with B, the ratio of A and B becomes 7 : 9. How many litres of liquid A was contained by the can initially?

A. 10 B. 20 C. 21 D. 25

Answer: Option C

4. A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?

A. 4 litres, 8 litres B. 6 litres, 6 litres C. 5 litres, 7 litres D. 7 litres, 5 litres

Answer: Option B

In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs. 15 and Rs. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Rs. 16.50 kg? A. 3 : 7 B. 5 : 7 C. 7 : 3 D. 7 : 5

Answer: Option C

6. A dishonest milkman professes to sell his milk at cost price but he mixes it with water and thereby gains 25%. The percentage of water in the mixture is:

A. 4% B. 6 % C. 20% D. 25%

Answer: Option C

7. 8 litres are drawn from a cask full of wine and is then filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in cask to that of the water is 16 : 65. How much wine did the cask originally hold?

A. 30 litres B. 26 litres C. 24 litres D. 32 litres

Answer:Option C

8. A jar full of whiskey contains 40% alcohol. A part of this whisky is replaced by another containing 19% alcohol and now the percentage of alcohol was found to be 26%. The quantity of whisky replaced is

A. 43 B. 34 C. 32 D. 23

Answer:Option D

9. How many kilograms of sugar costing Rs. 9 per kg must be mixed with 27 kg of sugar costing Rs. 7 per kg so that there may be a gain of 10 % by selling the mixture at Rs. 9.24 per kg?

A. 60 kg B. 63 kg C. 58 kg D. 56 kg

Answer:Option B

10. In what ratio should rice at Rs.9.30 per kg be mixed with rice at Rs. 10.80 per kg so that the mixture be worth Rs.10 per kg ?

A. 7 : 8 B. 8 : 7 C. 6 : 7 D. 7 ; 6

Answer:Option B

11. In what ratio must tea worth Rs. 60 per kg be mixed with tea worth Rs. 65 a kg such that by selling the mixture at Rs. 68.20 a kg ,there can be a gain 10%?

A. 3 : 2 B. 2 : 3 C. 4 : 3 D. 3 : 4

Answer:Option A

12. A container contains a mixture of two liquids P and Q in the ratio 7 : 5. When 9 litres of mixture are drawn off and the container is filled with Q, the ratio of P and Q becomes 7 : 9. How many litres of liquid P was contained in the container initially?

A. 23 B. 21 C. 19 D. 17

Answer:Option B

13. A vessel is filled with liquid, 3 parts of which are water and 5 parts are syrup. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so that the mixture may be half water and half syrup?

A. 13 B. 14 C. 15 D. 16

Answer:Option C

14. In what ratio must water be mixed with milk costing Rs.12 per litre in order to get a mixture worth of Rs.8 per litre?

A. 1 : 3 B. 2 : 2 C. 1 : 2 D. 3 : 1

Answer:Option C

15. In what ratio must tea at Rs.62 per kg be mixed with tea at Rs. 72 per kg so that the mixture must be worth Rs. 64.50 per kg?

A. 1 : 2 B. 2 : 1 C. 3 : 1 D. 1 : 3

Answer:Option C

16. In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs.15 and Rs. 20 per kg respectively to obtain a mixture worth Rs.16.50 per kg?

A. 1 : 2 B. 2 : 1 C. 3 : 7 D. 7 : 3

Answer:Option D

17. A merchant has 1000 kg of sugar part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity sold at 18% profit is

A. 300 B. 400 C. 600 D. 500

Answer:Option C

18. A dishonest milkman sells his milk at cost price but he mixes it with water and thereby gains 25%. What is the percentage of water in the mixture?

A. 25% B. 20% C. 22% D. 24%

Answer:Option B

19. In what ratio must water be mixed with milk to gain 1623% on selling the mixture at cost price?

A. 6 : 1 B. 1 : 6 C. 1 : 4 D. 4 : 1

Answer:Option B

20. In what ratio must rice at Rs.7.10 be mixed with rice at Rs.9.20 so that the mixture may be worth Rs.8 per kg?

A. 5 : 4 B. 2 : 1 C. 3 : 2 D. 4 : 3

Answer:Option D

Download All Aptitude Materials & Books